Programjaink

Konkrét problémára keresel megoldást? Terápiára, mélyebb önismeretre, feltöltődésre vágysz? Esetleg a munkád során hasznosítanál egy nemverbális módszert? Böngéssz programjaink között és találd meg az élethelyzetednek megfelelőket!

Programjaink

Konkrét problémára keresel megoldást? Terápiára, mélyebb önismeretre, feltöltődésre vágysz? Esetleg a munkád során hasznosítanál egy nemverbális módszert? Böngéssz programjaink között és találd meg az élethelyzetednek megfelelőket!

Milyen programok közül választhatsz?

Élmény

 Rövid (2-4 órás) csoportalkalmak, melyek feltöltődést kínálnak, kapcsolatba kerülhetsz másokkal, szabadon mozoghatsz vagy alkothatsz. Felfrissülhetsz, szerezhetsz magadnak egy kellemes napot és kipróbálhatod a módszert. Új érdeklődők és régi tagok egyaránt találkozhatnak itt, főként mozgásos és közösségi programokon.

Önismeret

Jellemzően egy előre jelzett témát járhatsz körbe a csoport többi tagjával közösen néhány alkalmon keresztül (1-10 alkalom, 4-7 óra). A módszer által kínált mozgásos és alkotó folyamatokat követően beszélünk az élményekről. Igyekszünk megérteni, hogy mit jelent neked egy-egy mozdulat, mi történt egy közös táncban, milyen érzéseket kelt benned egy elkészült alkotás.

Terápia

Mindenki kerülhet olyan élethelyzetbe, amikor jól jöhet a segítség, hogy rálásson nehézségeire és keresse a továbbmozdulás lehetőségeit. Erre érdemes hosszabb időt szánni, hiszen személyiségünk is évek alatt alakult, időre van szükségünk a változásokhoz is. Indítunk ilyen céllal 1-2 éves csoportokat, illetve pszichológus, pszichoterapeuta tagjaink egyéni terápiákat is tartanak. Az egyéni terápia hossza függ az igényeidtől, 10 alkalmastól akár a több éves folyamat is lehetséges. Hogy neked, melyik lehet az adott helyzetben a megfelelő, azt egy személyes beszélgetés során át tudjuk tekinteni.

Módszerspecifikus képzés

Képzésünk felkészít az IKT módszerével dolgozó csoportfoglalkozások tartására. A segítő szakmák bármely területén is dolgozzál, hasznos készségeket sajátíthatsz el ezen a képzésen. Megtanulhatod a módszer alapjait és gyakorlatot szerezhetsz a csoportvezetés terén is. A képzés elkezdésének előfeltétele, hogy részt vegyél egy másfél éves sajátélmény csoporton, melyet egyesületünk évente indít. A képzés nem akkreditált a pszichoterápiás módszerek között, a lezáráskor tanúsítványt adunk a sikeres IKT csoportvezető cím megszerzéséről.

Betekintés

Főként szakmai célcsoportoknak (segítő szakemberek, pedagógusok, képzők, ifjúsági szakemberek, pszichológusok, mentálhigiénés szakemberek, stb.) szoktunk olyan eseményeket, fórumokat tartani, vagy szakmai eseményeken, konferenciákon részt venni, ahol megismerhetőek módszerünk adaptációs lehetőségei, főbb vezérmotívumai. Ezek jellemzően néhány órás személyes vagy online alkalmak.

Aktuális programok

Mi történik a foglalkozásokon?

Kényelmes, a mozgást lehetővé tévő ruhában és zokniban, vagy nagyon puhatalpú cipőben érkeznek meg a résztvevők egy nagyobb terembe. A program kezdetéig lehet mozogni, pihenni, beszélgetni a többiekkel. Kezdéskor középen egy körben találkozunk és a csoportvezetők felvezetik az alkalmat, elmondják miről lesz szó és megkérik a jelenlévőket, hogy osszák meg, hogyan érkeztek. Időt szánunk a megérkezésre, egyrészről meghallgatjuk egymást, másrészről bemelegítjük a testünket is – a szóbeli megosztás után így együtt mozgunk a közös térben. Többnyire két csoportvezető van, akik vezetik a folyamatot, az alkalom során instruálnak, facilitálják a beszélgetést, figyelik a csoportot. Az általuk vezetett mozgás nem csak a fizikai megérkezést, hanem az érzelmit is segíti. A mozgás segíti a test és az áramló érzések érzékelését. A bevezető, hangolódó rész után az alkalom fő témája felé fordul a csoport a vezetők által kínált különböző mozgásos és művészeti, kifejezést és alkotást lehetővé tévő gyakorlatok során át. A foglalkozás vezetett, de szabad teret kapnak a résztvevők arra, hogy elmélyedjenek az őket foglalkoztató témákban. Kutatjuk érzéseinket, viszonyulásainkat, melyek kifejeződnek mozdulatainkban, kapcsolódásainkban, rajzainkban és a többi művészeti ág alkalmazása során. A foglalkozás vége a kezdéshez hasonlóan egy megosztó, záró körrel zárul. Itt mindenki kimondhatja azt, amit fontosnak tart, melyre a csoporttagok is rezonálhatnak. Mind a vezetők, mind a tagok kapcsolódhatnak az egyén által elmondottakhoz, vagy egy korábbi közös élmény kapcsán megoszthatnak dolgokat. Ennek  célja a program lekerekítése, a közösségben rejlő megtartó erő és a vezetők támogatásának megélése is.

Az alkalom során egyénileg, párban, hármasban vagy csoportosan is mozgunk. A csoportvezetők a különböző gyakorlatok során felajánlanak szempontokat, témákat, figyelmi fókuszpontokat, lehetőségeket, de a résztvevőket arra biztatjuk, hogy önmagukból, saját testi és lelki élményeikből kiindulva mozduljanak. Az instrukció sokféle lehet, például egy testi fókusz (pl gerinc, lélegzet), egy mozgásforma (pl. lassulás, áramló mozgás), egy téma (pl. közelség, kinyílás), egy szimbólum (víz, madár), stb. Használunk testtudatot fejlesztő gyakorlatokat, melyek segítenek, hogy jobban értsük a saját testünket. Gyakran kínálunk fel szabad táncot, ahol mindenki a saját ritmusát és mozdulatait kutathatja egyedül, vagy a többiekhez kapcsolódva, közeledve vagy távolodva. Dolgozunk az érintéssel is, mindig tiszteletben tartva és támogatva a résztvevők egyéni határait ezen a téren is. A csoporttagok közt is kialakul egy érzékenység, figyelem erre, amiért a csoportvezető is sokat tesz.

Az IKT nemcsak tánc-, hanem kifejezés-terápiás módszer is, ami azt jelenti, hogy az önkifejezés más eszközeit is alkalmazzuk, pl. rajzolunk, festünk, agyagozunk, maszkot készítünk, dramatikus helyzeteket használunk, táncszínházi előadást rendezünk, mesét írunk, zenélünk, stb. A hangsúly az alkotás folyamatán és a szubjektív jelentésen van. Előzetes technikai tudás, vagy bármiféle művészi adottság nem szükséges.

A folyamatok, gyakorlatok szervesen egymásra épülnek az egyes alkalmakon belül, és az egész csoportfolyamat során. A különböző művészeti ágakat egymásba fűzzük, például egy mozgás után rajzolunk, majd a rajzról szavakat gyűjtünk, a szavakat autentikus mozgásba visszük, végül a mozgásos élmény alapján verset írunk a szavainkból. Ezzel testünk, érzelmeink és gondolkodásunk is egyaránt teret kap.

A módszer alapvetően nonverbális, ugyanakkor nagyon fontosak a megbeszélő körök, melyek hozzájárulnak az átéltek tudatosításához és megosztásához. A csoport biztonságos és megtartó közeget nyújt, melyben lehetséges az önismeret elmélyítése.

Induló csoportok

Bemutató alkalmak

2-4 órás alkalmak, melyek során egy rövid mozgásos és hozzá kapcsolódó rajzos folyamatot lehet kipróbálni. Ezután röviden beszélgetünk az élményekről és válaszolunk az érdeklődők kérdéseire. Elsősorban módszer demonstráció, azoknak ajánljuk, akik szeretnének munkánkról egy kis betekintést kapni.

Workshopok

Egyedi foglalkozások, melyek során egy adott téma feldolgozására kínálunk lehetőséget. Önismereti céllal is látogathatóak. Konferenciákon, egyetemi pszichológiai napokon is részt veszünk. Bemutató alkalmaink célja a módszer kipróbálására személyes lehetőséget adni.

Önismereti csoportok

3-7 órás alkalmak, amelyek általános önismereti folyamatot vagy egy konkrétabb téma megdolgozását kínálják. Lehetnek heti, kétheti vagy havi rendszerességű csoportok, amelyek általában zárt formában működnek. Ez azt jelenti, hogy az első időszak után már nem fogadunk újabb érdeklődőket, a csoport együtt marad a folyamat során.

Önismereti képzés-sajátélmény csoport

Idén áprilisban indítjuk az IKT képzés előfeltételének megfelelő önismereti csoportunkat.

2023 április – 2024 novemberig tart.

A csoportalkalmak kéthetente szerdán 16-21.30 óráig tartanak.

IKT csoportvezető képzés

2023. szeptembertől tervezzük képző csoport indítását.

300 órás, másfél éves folyamat.

A tematika az IKT módszertana, a segítő foglalkozás alapjai és csoportvezetési elméletek, valamint egyéni és páros csoportvezetési gyakorlatok.

A képzés felépítése 12 intenzív alkalom (11 hétvége + 1 tábor), 9 egynapos alkalom, szóbeli vizsga

A jelentkezés feltétele részvétel egy önismereti képzés-sajátélmény csoportban.

Közösségi események

Az IKT Egyesület minden évben tavasszal rendezi meg KINT-A-BENT nevű nyílt napját.

Egyéb közösségi programjainkról az Eseménynaptárban tájékozódhatsz.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Havonta egyszer tájékoztatunk az aktuális programokról.