Get ready for the show partnerségépítő szeminárium

A projekt címe: „Get ready for the show” partnerségépítő szeminárium
A projekt száma: 2017-2-DE04-KA105-015520
Megvalósítás ideje: 2017.09.01 – 2017.12.31
Támogató program: Erasmus+ KA1
Támogató program linkje: https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/about_en
A projekt célja: A partnerségépítő szeminárium célja a minőségi módszerek kidolgozása érdekében új együttműködések és egy szakmai hálózat kialakítása volt. A korábbi tapasztalatok, módszerek megosztása, tudatos tudásmenedzsment építése az ifjúsági munkához kapcsolódó különböző területek között.
Célcsoportja: Művészeti módszereket használó szervezetek
Partnerek: 4 nemzetközi partner: Theater Vision e.V. (Németország), Clowndestino (Olaszország), Qualitimpact (Magyarország), Synergy Romania (Románia)
Rövid összefoglaló (mit valósítottunk meg): Egyesületünk részt vett 2017. december 4-9. között Lipcsében egy egyhetes partnerségépítő, tapasztalat megosztó szemináriumon a Theater Vision, lipcsei székhelyű szervezet által beadott pályázat meghívására.

A partnerségépítő szeminárium során gyakorlati módon osztottuk meg tapasztalatainkat és jó gyakorlatainkat rövid demo műhelyek keretében és kerekasztal megbeszélések során. Főként a művészeti módszereknek a fiatalok szolidaritásának és aktív állampolgári kompetenciáinak fejlesztésére szolgáló eszközökre fókuszáltunk. Olyan témákat jártunk körbe mint

– a művészet elveinek és módszertanának megértése az ifjúsági munkában,

– a KA2 projekt koncepciójának megvitatása (mint az ifjúsági munka eszköze a szolidaritás és a hátrányos helyzetű csoportok megerősítése érdekében)

– az együttműködés módjainak feltárása és a módszerek körüli erős európai minőségi munka fejlesztése,

– partnerségek és együttműködés kiépítése további projektekhez 2017–2019-ben;

– egy stratégiai, európai szintű együttműködési partnerségi projekt alapjai a megközelítések ötvözése mentén.

Ajánló/idézet: Kedves Egyesületi Tagok, IKT iránt Érdeklődők,

Az IKTE képviseletében részt vettünk december 4-9. egy európai uniós pályázat (Erasmus+) által támogatott találkozón (Partnership Building Activity, PBA) Lipcsében (Szászország, Németország), melynek célja különböző segítő módszerek közötti partneri kapcsolatok építése volt. Röviden szeretnénk megosztani veletek az ottani történéseket és a találkozón körvonalazódó lehetőségeket.

A résztvevők 4 országból és 5 különböző szervezettől érkeztek:

Asociatia Synergy Romania – LEGO, outdoor és más tréning módszerek (Románia)

Clowndestino APS – bohóc, humor stratégiák módszer (Olaszország)

Qualitimpact Informal Group – tréning módszerek, játékos tanulás fiatalokkal (Magyarország)

Theater Vision e.V. – színház, performance (Németország)

IKTE – Kiss Tibor Cece, Révay Réka, Zsiday Kriszta képviseletében

A találkozó első felében kipróbálhattuk egymás módszereit 1-1 félnapos workshop keretében. Ez a rész nagyon izgalmas volt, és segített annak megítélésben, hogy a jelenlévők közül mely módszerekkel szeretnénk a későbbiekben együttműködni.

Minden bemutatót módszertani megbeszélés követett, ahol feltehettük a módszerre vonatkozó kérdéseinket, gondolkodhattunk közösen, hogy az adott módszer milyen eszközökkel dolgozott, milyen módon lehet más módszerekkel ötvözni.

Az utolsó két napon az Open Space módszerrel dolgoztunk. Egy fél napot arra szántunk, hogy minden szervezet saját igényeinek, érdeklődésének megfelelő ötleteket dolgozzon ki, melyekkel megszólíthatott másokat. Minden felvetéshez, ötlethez szabadon lehetett csatlakozni bárkinek, akit megszólított a tervezett projekt. Majd az érdeklődők megbeszélték, pontosították a projekt kereteit, tartalmát, valamint, hogy melyik európai pályázat révén lehetne forrásokat találni a megvalósításához.

Az IKT 3 projekt kidolgozásában vett részt.:

1. Hosszútávú képzési program ifjúsági munkában trénerként dolgozó segítő szakemberek számára

Célja: a szakemberek érzékenyítése a testi megközelítésekre, érzelmi, kapcsolati, csoportdinamikai helyzetek felismerésére, kezelésére.

Felépítése: hosszabb távú együttműködés, moduláris jellegű tréningek, egy módszer létrehozása

Érdeklődők: Qualitimpact Informal Group, IKTE

Forrás: Erasmus+ KA1 Youth

Következő lépés: a projekt további pontosítása, a két szervezet tovább gondolkodik a pályázat beadásának módjáról, egyéb bevonható szervezetekről. Fontos olyan partnereket találni, akik tudnak megfelelő résztvevőket delegálni a képzéssorozatra. Esetlegesen módszertani bővítés is szükséges lehet, az ifjúsági szektor, itt meglévő igények és hiányok lefedésére.

2. Ready for the show

Célja: Ifjúsági találkozók szervezésével 2 performansz létrehozása melyen a fiatalokat (18-30 év) aktuálisan foglalkoztató társadalmi kérdéseket dolgoznánk fel a színház, táncszínház, bohóc módszer, illetve esetleg vizuális művészetek eszközeivel.

Felépítése: 2 éves projekt, előkészítő találkozók, majd két hosszabb ifjúsági találkozó (14-21 nap) az alkotó folyamatra

Érdeklődők: Theater Vision, Clowndestino, IKTE

Forrás: Erasmus+ KA1 Youth

Következő lépés: a projekt további pontosítása, a három szervezet tovább gondolkodik a pályázat beadásának módjáról, esetleges partnerek toborzásáról.

3. Stratégiai partnerség módszertani fejlődésre, módszerkombinációk kidolgozására

Célja: Lehetőséget teremteni segítő szakembereknek, hogy különböző módszerek megismerésével majd kombinálásával gazdagítsák saját módszerüket, eszköztárukat. Létrehozni egy módszerkombinációt a résztvevő módszerek értékeinek beépítésével. Tréningeket tartani szakembereknek, melyeken 2-2 különböző módszert képviselő tréner együtt dolgozik.

Érdeklődők: Theater Vision, Clowndestino, IKTE, esetleg Artemovimento (Olaszország)

Forrás: Erasmus+ KA2 Adults

Következő lépés: az érdeklődő szervezetek egyeztetnek tagságukkal és a meghívni kívánt szervezettel a projekt megvalósíthatóságáról

Ahogy látjátok, több izgalmas ötlet is született, várunk Tőletek visszajelzést, melyek azok a programok, amelyekben szívesen részt vesztek, amelyeket izgalmas célnak találnátok az IKTE módszere és tagjai számára.

Jó lenne, ha a visszajelzésből az is kiderülne, hogy milyen módon vennétek szívesen részt a tervezett projektben: pályázatírás, szervezés-lebonyolítás, csoportvezetés, részvétel a tréningeken, egyéb.

December végén kell döntést hoznunk, hogy belevágunk-e valamelyik projektbe, megköszönjük mielőbbi válaszaitokat.

Szívesen fogadunk minden további kérdést, javaslatot, véleményt.

A PBA-n résztvevő team nevében:

Révay Réka

A projekt oldala:
Letölthető anyagok: